Защо е задължително да владееш поне един чужд език?

Защо е задължително да владееш поне един чужд език?
10 март 2021

Да владееш един чужд език не е вече предимство, нито препоръка, а е задължително, ако искате да сте успешен служител и да получавате възнаграждение над средното за страната.

Езиковите умения могат да бъдат значително конкурентно предимство, което да ви отличава от останалите колеги, които нямат сертификат за притежавани компетенции по чужд език. Те са сред осемте най-добри умения, необходими за всички професии - независимо от вашия сектор или ниво на квалификация.

Във всяка втора обява не само в България, но и в Европа и САЩ, вече е вписано изискването да знаете и владеете поне един чужд език. Работодателите търсят професионалисти, които могат да комуникират безпроблемно с клиенти на нови и разрастващи се задгранични пазари, а за целта е нужно не само да имате познания на езика, но и да имате документ за владеене на езика, което включва термини по дадена професия, както и по-сложни знания (често над ниво В1).

Служителите, които учат чужд език, доказано взимат по-висока заплата. Агенция за подбор на персонал наскоро показа проучване, според което владеенето на чужд език може да добави между 10-15% повече пари към вашата заплата. Отделно много професии имат задължително изискване да владеете поне един чужд език, като например служители в кол центрове, които обслужват чужди компании, ИТ специалисти, програмисти, мениджъри и др.

Какъвто и да е вашият стремеж към кариера, с притежаването на езикови умения вие ще изпреварите всички, ще бъдете предпочитани от работодателите.